Yogans hälsoeffekter är vetenskapligt bevisade.

Här är 10 av de positiva effekter som den djupa yogiska andningen och medvetna närvaron skapar i kombination med rörelserna.

Yoga - för kropp och själ

Våga Yoga erbjuder flera olika yoga alternativ. Besök vår bokningssajt för att ta del av de olika alternativen samt evenemang. Du kan boka enstaka tillfällen samt kurser.

Tycker du att det är svårt att välja?


Maila mig dina funderingar alternativt boka: Yoga bara för dig – en introduktion, så hjälper jag dig vidare därifrån.

Maila Boka

Yoga är en upplevelsebaserad form av rörelse som kombinerat med långa mjuka och djupa andetag (in och ut genom näsan) förhöjer den medvetna närvaron samtidigt som den gör kroppen mer flexibel och fri från spänningar. De yogaformer som erbjuds på de flesta yogastudios idag har sitt ursprung i Hathayoga. Yoga utvecklingen går snabbt framåt och idag är utbudet enormt.
Yoga är en rörelseform som har många positiva fördelar för hälsan såväl kroppsligt som mentalt. Andetaget, hur vi andas, är centralt på olika sätt i yogan och dess lugnande effekt, sänkandet av blodtryck samt positiv inverkan på organ och körtlar är idag befäst genom forskning. Därutöver är det ett alldeles utmärkt komplement till annan fysisk träning, särskilt om den innebär särskild belastning/utmaning på specifika muskelgrupper, tex som i cykling, löpning och styrketräning. Sist men inte minst är aktivitetsformen utmärkt för de som inte tränat alls tidigare eller de som har haft ett uppehåll av någon anledning. I den mjuka yoga som Våga Yoga erbjuder används den egna kroppens förmåga att bygga muskulär kraft samt smidighet. Sakta men säkert bygger yogan fysisk hälsa, mental hälsa och kompletterande hälsa för de som redan utövar träning av något slag. Kan det bli så mycket bättre?
På Våga Yoga i Fruängens olika yogaklasser behövs inga särskilda yoga eller gym-kläder. Alla yogapass är mjuka yogapass och även om du blir varm och kanske lite svettig så är de inget du troligtvis behöver tvätta av dig/ eller behöver byta kläder för efteråt. Det viktigaste är att du har rörelsebefriande kläder på dig och att de inte sitter åt på något obehagligt sätt. Vi har inga skor på fötterna. De flesta yogaklasser sker barfota, då det ger bättre kontakt med yogamattan särskilt vid stående rörelser och balansövningar. För att du ska bibehålla din rörelseupplevelse efter yogan duschar vi inte i direkt anslutning till yogapasset, på så sätt blir det lättare att bibehålla de positiva effekterna av klassen.
Klasserna börjar med att vi sitter eller ligger i en bekväm ställning på yogamattan. Under några minuter är vi i tystnad för att sedan känna igenom kroppen med hjälp av självskanning. Vi tänker helt enkelt på olika delar/ställen av kroppen och känner efter om vi har spänningar där som behöver släppas. Vi andas på olika sätt för att hjälpa kroppen att slappna av. Andning in och ut genom näsan är den vanligaste yogaandningen. Beroende på vilken typ av klass du deltar i börjar vi sedan att röra på kroppen på olika sätt. Varje pass är uppbyggt så att vi rör oss/lutar oss och vrider på våra kroppar i olika riktningar. På vissa pass är det en del stående rörelser med, på andra mest sittande och liggande. Alla pass avslutas med vila. Oavsett vilket pass eller vilken yogaform du deltar i finns det alltid alternativa rörelser att göra om någon rörelse inte passar dig och din kropp. Känner du dig bekväm med att blunda under passen så erbjuds flera möjligheter till det.